Maandagavond, 28 november. In het Duitse Altena heeft burgemeester Andreas Hollstein trek; hij bezoekt de plaatselijke kebabzaak. Het wordt een akelige avond. Nog voordat de burgemeester zijn bestelling plaatst wordt hij in zijn hals gestoken met een groot mes. De messentrekker verwijt hem te begaan te zijn met de vluchtelingen in zijn gemeente.
Vergiftigde vluchtelingendiscussie
Hollstein overleeft de steekpartij en spreekt de media de volgende dag toe. Tijdens de persconferentie toont hij zich onverzettelijk en spreekt van een vergiftigde vluchtelingendiscussie. De beelden van een verbaal ijzersterke bestuurder met een grote witte pleister in zijn hals raken mij. Wat ik zie is een politicus met een boodschap, welke hij weigert bij te stellen.
Nepnieuws
“Er zijn mensen die mij niet meer groeten en die mij uitschelden. Er zijn dingen door mijn brievenbus gegooid en ik word online uitgescholden. Dat hoort bij mijn politieke verantwoordelijkheid”, stelt Hollstein. Hebben wij niet allemaal een bepaalde verantwoordelijkheid en waarom nemen we deze niet? De burgemeester spreekt over simpele mensen voor wie onware berichtgeving dodelijk gif is. Nog te vaak zie ik mensen valse berichten – nepnieuws – delen. Klakkeloos geklikt, geliket, gedeeld. Ik begrijp niet wat hier wint van het verstand.
Lekker liken en sharen
Ik heb het niet over de vluchtelingendiscussie, standpunten, voor of tegen politiek beleid zijn. Wat mij ongemakkelijk maakt is het gemak waarmee we collectief en compleet onterecht feiten verdraaien en onze eigen biografie inweven. Trots de deur uitgaan omdat we zojuist een hoax hebben gedeeld over armoede en criminaliteit. Gerust slapen na het liken en sharen van posts met titels als ‘Een vrouw ligt tien jaar in coma, wordt besnuffeld door een blinde hond en je raadt nooit wat er toen gebeurde’ en filmpjes van verdwaalde tieners die elkaar voor twintig euro of een rondje rijden op de scooter in elkaar slaan. Zomaar wat in elkaar geflanst, treurig knip- en plakwerk.
Verward?
De man die Andreas Hollstein in zijn hals steekt is onder invloed van alcohol. Hij maakt volgens getuigen een verwarde indruk. Nu is dat een term die te pas en te onpas wordt gebruikt – verward – maar in dit geval terecht. Ik denk dat deze man inderdaad verward is. Compleet overspoeld door onjuiste berichten over zaken die hem aangaan. Werkloosheid, lokaal vluchtelingenbeleid, angst. Gek gemaakt met berichten die verzonnen of verdraaid zijn om er geld aan te verdienen. Dit vieze spel kent enkel verliezers.
Verantwoordelijkheid nemen
Veel mensen begrijpen nog niet wat de voornaamste functie van dit soort haatzaaierij is. Het kan niet waar zijn, maar toch..even klikken. Het doet mij verdriet om te zien hoeveel mensen in deze bangmakerij trappen. Dingen op het internet voor waar aannemen. Hoeveel mensen een hoop geld verdienen aan deze verderfelijke troep. Hoe sociale media dagelijks vervuild raken met opruiende teksten en beelden. Hoe een 56 jarige man gelooft wat hij op Facebook leest en een dertig centimeter lang mes in de hals van de burgemeester steekt. Hoe jij misschien gisteren nog nepnieuws hebt verspreid. Laten we verantwoordelijkheid nemen, die hoaxboeven doen dat niet. <3