Later als ik groot ben

Opgroeiend in een onderwijzersgezin (geboren in 1980) denk ik lange tijd dat ik later ook voor de klas zal (wil?) staan. Als ik acht jaar ben, win ik met een kort verhaal de eerste prijs bij een schrijfwedstrijd van de lokale boekhandel. Ook schrijf ik rijmpjes en stel zelf krantjes samen, inclusief advertenties – lekker commercieel ingesteld. Fantaserend over de toekomst zie ik mezelf als leerkracht met overwicht, boekenschrijver met aanzien, politica met ballen of bioloog met snijangst. Maar het wordt ‘de zorg’.

De waan van alledag

Op zestienjarige leeftijd begin ik als hulpje in de ouderenzorg en ontdek drie jaar later via de gehandicaptenzorg mijn ware tak van sport: de psychiatrie. Naast heel veel theorie en oefening in bekwaamheid, leer ik vooral via de brievenbus te communiceren. Ik luister terwijl er geschreeuwd wordt, creëer rust in complete chaos, onderhandel als een diplomaat en praat als Brugman. Ik lijk de enige die het schrijven van de verplichte begeleidings- en behandelplannen, rapportages en overdrachtsbrieven als kers op de taart ziet.

Waarom ik schrijf, spreek en adviseer

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. In 2013 schrijf ik mij in bij de KvK en verricht naast mijn vaste baan regelmatig schrijfklussen. Vanaf 2018 ben ik voltijds freelancer. Ik volg bijscholing in taal, journalistiek en (narratieve) communicatie. Omdat ik het onderwijzersbloed heb, vind ik het leuk om anderen te leren zelf goed hun verhaal te vertellen. En daar trots op te zijn. Om deze reden ontwikkel en geef ik met plezier workshops en trainingen.

Ik sta ingeschreven onder KvK-nummer 57423385, ben actief lid van de Auteursbond – de beroepsvereniging van schrijvers en vertalers, en van de branchevereniging voor herinneringsspecialisten Bij Leven Vaarwel.

Prestaties waar ik trots op ben:

  • VIVA400 2019, categorie Wereldverbeteraars
  • Top-5 ASN Bank Wereldprijs 2018, thema Mens & Samenleving