Over mij

Later als ik groot ben

Opgroeiend in een onderwijzersgezin (geboren in 1980) denk ik lange tijd dat ik later ook voor de klas zal staan. Als ik acht jaar ben, win ik met een kort verhaal over een ijdele prins de eerste prijs bij een schrijfwedstrijd van de lokale boekhandel. Ook schrijf ik rijmpjes, klets zelfgemaakte radioprogramma’s aan elkaar en stel krantjes samen, inclusief advertenties. Ik lees en leer graag, maar raak snel afgeleid door het leven. Ik begrijp niet goed waarom dingen lastig zijn en pijn doen. Fantaserend over de toekomst zie ik mezelf als bekende boekenschrijver met aanzien, politica met ballen of bioloog met snijangst. Maar het wordt ‘de zorg’.

De waan van alledag

Op zestienjarige leeftijd begin ik -zonder middelbareschooldiploma- aan een agogische opleiding. Om mijzelf te bedruipen werk ik in de avonduren en weekenden als hulpje in de ouderenzorg. Ik stuntel dagelijks met steunkousen, oogdruppels en korsetten. Een hoop gefriemel, gepeuter en gedoe. Niks voor mij. Drie jaar later ontdek ik via mijn vervolgopleiding in de verpleegkunde mijn ware tak van sport: de psychiatrie. Naast theorie en oefening in bekwaamheid leer ik vooral via de brievenbus te communiceren. Ik luister terwijl er geschreeuwd wordt, creëer rust in complete chaos, onderhandel als een diplomaat en praat als Brugman. Ik lijk de enige die het schrijven van de verplichte begeleidingsplannen, rapportages en overdrachtsbrieven als kers op de taart ziet. Overigens onderzoek ik alle facetten van de geestelijke gezondheidszorg, van uitvoerend tot projectmanagement en van beleidswerk tot teamleiderschap.

Waarom? Daarom!

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ik ben nieuwsgierig. Altijd. Ik studeer Sociologie en schrijf mij in 2013 in bij de KvK als tekstschrijver en ontwikkelaar. Voor meer kennis van organisatie- en veranderprocessen gooi ik er ook nog een leergang bedrijfskunde tegenaan. De cijfermatige vakken vind ik vreselijk. Er volgen diverse faillissementen en reorganisaties binnen de instellingen waar ik voor werk. De verlossing: vanaf 1 januari 2018 werk ik volledig als zelfstandige. Ik volg regelmatig bijscholing in taal, (onderzoeks)journalistiek en communicatie.

Ik sta ingeschreven onder KvK-nummer 57423385, ben actief lid van de Auteursbond – de beroepsvereniging van schrijvers en vertalers, en van de branchevereniging Herinneringsspecialisten. Ook ben ik aangesloten bij auteursrechtenorganisatie Stichting LIRA, wat zoveel betekent als de bescherming van leen- en reprorecht van mijn auteurswerk.

Hoe je mij bereikt

Ik ben niet zo’n beller. Nooit geweest. Wanneer het nodig is, interview ik mensen telefonisch. Maar liever spreek ik af op locatie; zo kan ik de ander in de ogen kijken. Vaak ben ik op pad, in gesprek of verwikkeld in een tekst – met de telefoon uit. En soms ben ik natuurlijk gewoon even vrij.

Mailen kan op info@irenecampfens.nl en bellen of appen op 06-36188741.

Waar ik nogal trots op ben

In 2018 richt ik BRAVICO (uitspraak: breefieko) op: het eerste en enige online magazine over eenzaamheid. Dit platform biedt inspiratie en steun aan iedereen die zoekt naar meer verbondenheid en sociale relaties. Missie: een positief en constructief antwoord bieden op de negatieve ‘framing’ van eenzaamheid. Hiermee beland ik in de top-5 van de ASN Bank Wereldprijs 2018, thema Mens & Samenleving. Ik sta in de VIVA400 van 2019: de lijst van 400 vrouwelijke ondernemers die impact maken.